Menu

Få koll på leverantörerna

November 14, 2017 - Business
Få koll på leverantörerna

Alla självständiga och företagare har leverantörer. Några levererar de produkter du ska sälja vidare, andra levererar serviceprodukter som du ska använda för att driva ditt företag. Ditt val av leverantör har därför stort inflytande på om du kan driva ditt företag optimalt och kan uppnå succé som självständig.

Serviceleverantörer

Som företagare kommer du också att använda serviceprodukter. Även här är det en riktigt bra idé att hitta några bra leverantörer.

Lever du av att dina kunder ringer till dig? Då kan det definitivt vara värt det att investera i en flexibel företagslösning och inte bara nöja dig med ett mobilabonnemang hos det traditionella telefonföretaget. I denna marknaden har det kommit riktigt många mindre och duktiga erbjudare som är värda att undersöka närmare.

Det samma gäller på internet. Om du baserar ditt företag på nätet så måste du hitta en pålitlig webhost och webhotellsleverantör. Det finns många billiga webhotell men de flesta kan leverera god och stabil service.

Är webservern nere så är det som att ha stängt till omvärlden. Inga kunder kommer in i din butik. Blir din hemsida hackad så kan det ta många dagar att reparera, om inte du har en duktig leverantör som kan sätta sig in i din situation och hjälpa snabbt och effektivt så att du kommer igång igen. Är du inte expert på detta området så bör du anställa en som är det.

Och du ska inte falla för de billiga priserna. Även om webhosting har blivit billigt så finns det riktigt många pengar att spara genom att välja de lite dyrare lösningarna där det finns den support du behöver när oturen visar sig.

Men även här ska vara varsam. Det finns flera webhosts som både erbjuder discount hosting och professionell hosting. Det kan vara frestande att välja en sådan leverantör men tyvärr ser jag ofta att discount delen inte täcker de vitala resurser som behövs för ett moderns företag, även en mindre firma.

När du ska hitta en service leverantör så fråga om någon i ditt nätverk kan rekommendera en. Men fråga inte bara vilken som är bäst. Fråga också om det största problemet de har upplevt med leverantören och hur det blev fixat.

Det är här du får sannheterna fram. För ingen leverantör är helt felfria, men om de kan hantera ett problem eller en krissituation så kan du känna dig trygg med att köpa deras tjänster.

Ett annat ställe du kan kolla krissituationer på är Trustpilot. Hitta de dåliga recensionerna och se hur företaget hanterade dem. Du kan även leta efter företagets namn efterföljt av ordet problem på sociala medier som Twitter och Google+. På det viset får du alla updates hur företaget blir nämnt i sammanhänge med problem. Du kan också byta ut ordet problem med: service, dåligt, downtime osv.

På Facebook kan det vara lite svårare att hitta den sortens information eftersom det ännu inte finns någon riktig sökfunktion. Men försök eventuellt att titta på leverantörens Facebook sida och kolla kommentarerna från deras kunder.

Kom ihåg att kolla priserna

En sak är vad dina leverantörer ska leverera. En annan sak är vad du ska betala för leveransen.

Alla dina leverantörer har konkurrenter och i många tillfällen kan konkurrenterna leverera samma fördelar till samma villkor men till ett lägre pris. Här ska du vara uppmärksam för du kan lätt spara pengar på att undersöka priserna lite.

Ju mera generiskt produkten är ju lättare är det att jämföra med andra produkter. Det betyder att produkter som datorer, mobiler och möbler är lätta att jämföra. Det samma gäller för förbruksvaror som vattenflaskor, papper eller kaffe.

Du kan också lätt jämföra dina löpande utgifter och abonnemang som t.ex. telefon och internet. Men som jag tidigare beskrev, bör du undersöka deras service noggrant innan du väljer den billiga lösningen.

Försäkringar och den sorts produkter kan du inte bara googla fram och jämföra. Istället kan du hämta flera erbjudanden från olika företag och jämföra manuellt. Du ska självklart se till så att försäkringsföretagen får samma uppgifter så att jämförelsen ger ett korrekt resultat.

Ekonomiska problem hos leverantören

Det händer att även mycket stora leverantörer går i konkurs och det är svårt att säkra sig emot.

Se till att hålla pli på din leverantör och följ det avtal du har knutigt med dem. Du kan också välja att hålla koll på deras ekonomi. På allabolag.se kan du beställa dina leverantörers bokföring varifrån du kan avläsa de viktigaste nyckeltalen.

Den sista utvägen

Om du kommer till en punkt där du gärna vill byta leverantör så är det väldigt viktigt att du gör en lista med vad du letar efter i en leverantör. Du måste väga positivt med negativt, där det negativa oftast är priset. Hur mycket service har du råd med, vi rekommenderar att spendera mycket på detta området.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *